In december 2018 heb ik uit nieuwsgierigheid en omdat ik klachten (je tweede brein begint in je darmen had ik ergens gelezen) had bij de Groene Vrouw een Darmflora en Darmgezondheid onderzoek uitgevoerd. Hieruit kwam o.a. naar voren dat er een parasiet in mijn darmen zat!!!Toentertijd was de uitslag voor mij abracadabra en adviseerde ze om nog een testen te doen. Toen ben ik een beetje afgehaakt en hebt het naast me neergelegd.
Februari 2019 had ik mijn eerste huis gekocht, een maand eerder met een nieuwe baan begonnen dus ik ervaarde (ongemerkt) veel stress. Na een 6 maanden durende verbouwing kon ik eindelijk weer een beetje landen en genieten van mijn nieuwe plek. Wel ben ik in oktober 2019 naar een haptonoom geweest om meer te leren om mijn emoties de ruimte te geven. Toen kreeg ik al iets minder klachten en daar is o.a. bij mij het besef ook ontstaan dat het fysieke lichaam onlosmakelijk verbonden is met onze emoties en geestelijke en mentale gezondheid. Toen heb ik weer een her-test een EMB test gedaan bij Fit met Sanne in september 2019.
Na een heerlijke vakantie in Mexico in januari 2020 te hebben gehad werd bij thuiskomst de coronapandemie steeds heftiger. Toen de eerste lockdown er was, ervaarde ik eindelijk een soort innerlijke rust. Dat was het moment dat ik besloot eindelijk wat te doen aan die onregelmatige ontlasting die ik al een tijdje had. In 2014 was ik afgestudeerd als diëtist, (Hbo-opleiding Voeding & Diëtetiek) dus ik dacht ik dacht dit moet ik zelf wel kunnen oplossen toch?
In April 2020 zocht ik in ieder geval wel iemand op die mij kon vertellen of die darmparasiet die in 2018 uit de test kwam er nog zat of niet… Een TFT-parasieten ontlasting onderzoek voor parasieten daar kwam uit dat ik nog steeds met die parasiet in mijn darmen rondliep. Waarom heb ik dat gedaan bij een darmtherapeut? De huisarts ook meten op parasieten maar als daar een positieve test uitkomt dan weet je niet welke parasiet het dan precies is en dat wil je wel weten omdat elke parasiet weer anders reageert op bepaalde behandelmethodes. (Ook heb ik 2 release sessies bij Shanna gedaan in April. Dit was een manier om emoties te verwerken die er in het onderbewust zijn speelde. Door middel van een combinatie van hypnose en NLP)
De definitie van een parasiet volgens Wikipedia; “Een levensvorm die zichten koste van een ander organisme waarmee hij samenleeft (de gastheer) in stand houden en vermenigvuldigt.” Een parasiet is een mee-eter, berooft ons van voedingsstoffen en ontregelt het lichaam.
Er kwam naar voren dat ik de parasiet – blastocystis hominis – in mijn dikke darm had.
Dit veroorzaakte dus mijn wisselende en breijige ontlasting, soms diarree, opgeblazen gevoel en buik, winderigheid, onverklaarbare jeuk maar ook neerslachtige en depressieve gevoelens
Parasieten komen bij veel mensen voor maar geven niet bij iedereen klachten. Ongeveer een kwart is drager van deze parasiet. Deze klachten komen vaak pas aan bod als de parasiet het darmslijmvlies aantast of daar toe de kans krijgt.
Bij parasieten is het ook zo dat je denkt dat je ervan bent en het dan weer terug komt. Dit komt doordat de levensloop van een parasiet cyclisch is. Dus de parasiet zelf is bijvoorbeeld gedood maar de eitjes die hij legt niet en die komen later pas tot leven of geven problemen.
Dit is de grootse reden dat het behandelen van een parasiet soms er lang kan duren en ingewikkeld kan zijn.
Ook omdat parasieten ook een cystevorm en een actieve vorm hebben. De cyste vorm is een ingekapselde vorm van een parasiet en in deze vorm kunnen ze heel lan in een ‘ slapende’ toestand in het lichaam overleven. Ze komen dan weer tot leven in periodes van lage weerstand of periodes van veel stress.
Daarna ben ik een dieet gaan volgen om de parasiet te laten sterven door de dingen die hij eet , niet meer te eten. Ik dacht dit moet toch met voeding op te lossen zijn. Dit was echt een hele uitdaging zelfs voor mij als diëtist. Naast de voeding slikte ik ook een aantall supplementen ter ondersteuning.
Geen zetmeelrijke producten meer, eigenlijk alleen eiwitten en vetten, veel vezels dus veel groente en fruit maar wel degene die niet zetmeelrijk waren zoals pompoen bijvoorbeeld.
Binnen het advies viel ook geen alcohol meer! Toen dertijd dronk ik best wel frequent en soms ook periodes heel veel. Ik ben opgegroeid in een familie waar we erg van een biertje en een wijntje houden en een vader die alleen maar vodka drinkt.
In de zomer van 2020 heb ik mezelf dus ook voor een challenge gezet; 100 dagen geen alcohol dus 3,5 maand met 3 jokers die ik mocht inzetten. Dan mocht ik wel van alcohol drinken maar proberen niet zo veel. Kon ik dit wel? Had ik de discipline om dit vol te houden?
Na een aantal maanden (september 2020) hebben we weer een hertest gedaan en hij zat er nog steeds!! Grote kans dus dat hij in het darmslijmvlies zich had genesteld. Ik wilde eigenlijk geen antibiotica gebruiken want het slagingspercentage daarvan was maar iets van 30% en met antibiotica maak je natuurlijk ook heel veel kapot in de darmflora die het al zo zwaar had want dagelijks met die parasiet bezig was. Wat mijn immuunsysteem (wat in de darmen zit voor 70%) natuurlijk super onder druk zetten.
Omdat het dieet dus niet toerijkend was geweest en ik er best wel een beetje klaar mee was, heb ik onderzoek gedaan naar welke AB ik dan moest gebruiken.
Deze AB kende mijn huisarts niet en wilde deze dus in eerste instantie niet voorschrijven.
Vooral omdat het best een sterke was en het dus invloed kan hebben op de functie van de lever en nieren. De HA wilde het alleen voorschrijven als ik eerst een bloedonderzoek zou doen om te kijken of mijn nieren en lever deze AB wel aankonden. Je lever wordt namelijk flink belast door de gifstoffen die de parasieten aanmaken. Al deze stoffen moeten door je lever verwerkt worden.
Lever en nieren waren goed dus ik mocht de AB kuur starten.
Vaak geeft de huisarts standaard dan een AB kuur metronidazol maar ik had al gelezen dat veel parasieten en ook deze resistent zijn deze vorm van antibiotica. Clioquinol was degene die ik moest hebben, hiervan was het slagingspercentage dat het zou helpen vele malen hoger.
Eindelijk had ik de AB in huis en kon ik de kuur gaan volgen. Voorbereiden op de kuur heb ik 2 weken max 50-80 gram koolhydraten per dag gegeten. Een keto dieet dus. Vetten en eiwitten en alleen kh uit bepaalde groentes halen.
Kuur afgemaakt, ik dacht verbetering te zien in miijn ontlasting maar helaas de bastard zat er nog steeds.
Toen heb ik het geprobeerd met antiparasitaire kruiden. Kruidengeneeskunde ook wel fytotherapie genoemd ben ik toen gestart.
Ook heb ik nog een IgE voedsel allergie test gedaan! (november 2020) Dit om uit te sluiten of er een voedingsmiddel is dat mijn darmen niet goed kunnen verteren en daarmee het darmslijmvlies te irriteren. Hoe vaker je darmslijmvlies geïrriteerd raakt hoe minder zijn conditie steeds wordt en hoe makkelijker beestjes en dus de parasiet kan overleven.
Uit deze test kwam naar voren dat mijn darmen niet goed gaan op tonijn, bakkers en biergist (daaaggg speciaal biertjes) en alle gluten houdende granen zoals tarwe, gerst, haver, rogge en spelt.
Overgevoeligheid voor gluten geeft niet alleen onstekingen in de darm maar maakt ook de darmwand meer doorlaatbaar, het leaky gut syndroom. En dat kan weer leiden tot tekorten van bijvoorbeeld ijzer, vitamine D, foliumzuur etc.
Als je alleen de parasiet afdoodt maar daarna niet de herstel en versterk fase doorloopt dan zullen je darmflora en darmslijmvlies nier herstellen en staat de deur weer open voor nieuwe infecties.
Darmtherapie is geen wonderpil en kost tijd, moeite, energie en geld. Het opbouwen van een gezond darm kost tijd. De onderzoeken en supplementen worden niet vergoed. Ook de (tijdelijke) aanpassingen in je voedingspatroon vragen veel extra’s dus ben je bereid te investeren?
Geef een reactie